06 54 92 18 14 info@ninabaldini.nl

Hoogsensitiviteit in een notendop
Toch een stukje theorie voor iedereen die benieuwd is of het nu gaat over verwende kinderen die hun zin niet krijgen en daardoor een woede uitbarsting hebben of ouders die niet kunnen opvoeden. Het is namelijk geen van beide.

Dit is dus speciaal voor iedereen die nog niets of weinig weet over de hoogsensitieve mens en uiteraard waar het hier om gaat, het hoogsensitieve kind. Voor oma’s en opa’s, de oppas, de juf, de meester en andere geïnteresseerden. Even kort door de bocht…

Waarnemen
Hoogsensitiviteit is een fijnmazige manier van
waarnemen. Waarnemen doen we allemaal met onze zintuigen (zien, horen, ruiken, proeven, voelen, en met je “buik” voelen). Kinderen die hoogsensitief zijn, waarnemen veel en zijn hoog alert op hun zintuigen, hun aandacht wordt naar de omgeving getrokken. Hierbij zijn zij dus niet meer op zichzelf gericht, maar juist naar buiten toe.

Niet hoogsensitieve kinderen kunnen bepaalde waarnemingen negeren of filteren. Hoogsensitieve kinderen zijn zich juist bewust van alle geluiden en details om zich heen. Zij kunnen bijvoorbeeld vermoeid raken door de drukte in de omgeving en tegelijkertijd ook van het gezoem van een ventilator of computer, het licht van de tl buizen, het open en dicht gaan van de klasdeur en ga zo maar door. Hierdoor raken hoogsensitieve kinderen eerder hun concentratie kwijt, doordat al hun zintuigen “aan” staan.

Overprikkeling
Als dat een lange tijd achter elkaar gebeurt, dan kunnen deze kinderen overprikkeld raken. Het “emmertje” zit dan vol en dient dan geleegd te worden. Elk kind doet dit op zijn eigen manier, in de meeste gevallen zie je dit legen van het emmertje terug in uiting van de emoties van kinderen, meestal de emoties die wij het minst fijn vinden zoals bijvoorbeeld een woedeaanval of verdriet. Ook kunnen kinderen zich drukker gedragen dan dat we gewend zijn (of juist het tegenovergestelde), waardoor wij hen moeilijker kunnen bereiken.

Als kinderen jong zijn, kunnen zij van slag raken van al deze waarnemingen en is het belangrijk dat wij hen als ouders/verzorgers/opvoeders helpen om overprikkeling te voorkomen door bijvoorbeeld een niet al te druk weekschema te hanteren en keuzes te maken voor het kind. Als kinderen ouder zijn, kunnen we ze helpen door het met hem te bespreken en hen te leren hoe zij deze vermoeidheid of overprikkeling kunnen voorkomen of te lijf kunnen gaan.

Wetenschap
Voor de wetenschappers onder ons die van de feiten zijn:

  • Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan door Elaine Aron en vastgesteld in 1997
  • Het is een eigenschap en geen diagnose en dus niet opgenomen in de DSM V
  • 1 op de 5 personen is hoogsensitief
  • Er zijn evenveel mannen als vrouwen hoogsensitief

Nieuwsgierig geworden of je kind hoogsensitief is?
Stuur gerust een mailtje, dan stuur ik je de vragenlijst info@ninabaldini.nl